NKV
 
 
Beste ,

Het is herfst, en dat merken we aan de vele winderige dagen dezer weken. We kunnen dus nog lekker veel vaaruren maken. Maar de lucht- en de watertemperatuur worden helaas wel steeds lager en onderkoeling ligt op de loer. Reden voor ons om daar in deze Safety Special nog eens uitgebreid bij stil te staan.

Online Safety Clinic gemist?
We kijken terug op onze 2e geslaagde Online Safety Clinic met 200 deelnemers. Samen met de KNRM en de Reddingsbrigade Nederland hebben we helder uitleg gegeven over de do’s en don’ts tijdens het kitesurfen en wat te doen in noodsituaties. Je kan de safety clinics terugkijken op onze site of ons Youtube kanaal.

Onderkoeling ligt op de loer
De dagen worden korter en de herfststormen knallen weer over ons land. Dit zijn voor de doorgewinterde kiters mooie condities om het water op te gaan. De temperatuur van het water zakt de komende weken snel, waardoor het gevaar van onderkoeling op de loer ligt. Het grootste gevaar van onderkoeling is, dat het sluipend verloopt en heel snel kan gaan. In water raakt je lichaam 20-30 keer sneller warmte kwijt dan in lucht.
 
Daarom is het belangrijk dat als je de eerste van onderstaande symptomen herkent bij jezelf / een ander je snel de droogte (ook je natte wetsuit uit) en warmte opzoekt:
 • Kippenvel
 • Rillen en agitatie (wanneer je opgewonden of rusteloos bent)
 • Paarse ledematen
 • Kramp, moeheid, slecht surfen/ (onhandige) crashes
 • Vertraagd denkvermogen en verwarde spraak
   
Tips om onderkoeling te voorkomen:
 • Ken je grenzen, verlaat het water als je het koud hebt en/of vermoeid raakt
 • Zorg dat je fit bent, drink geen alcohol voor een sessie (pas ook op als je de avond ervoor gedronken hebt)
 • Investeer in een goed en aansluitend wetsuit, hoodie, handschoenen en schoentjes
 • Ga niet koud het water in
 • Plas in je wetsuit :)
 
 
 
Foto: Devon Hains Photography
 
Ken jij de 7 voorrangsregels? Toon Goed Zeemanschap!
We besteden niet zomaar vaak aandacht aan de voorrangsregels op het water. Die zijn ook echt belangrijk. Naast dat het de kans vermindert dat je bij elkaar in de lijnen vliegt, kijken de verzekering en de rechter bij incidenten ook naar wie er voorrang had en wie niet. Er zijn eigenlijk 7 belangrijke voorrangsregels. Kijk er nog eens goed naar!

Misschien is regel #7 wel de belangrijkste: “Toon Goed Zeemanschap en Toon Gezond Verstand”. In feite betekent het: “Datgene doen, eventueel in afwijking van de andere voorschriften, wat noodzakelijk kan zijn voor een veilige en ongehinderde vaart voor beide kiters”. Geef ruim van te voren je koers-intentie aan. Kijk de andere kiter even aan. Ook al heb je voorrang, geef de ander wat ruimte. Voorrang neem je niet; dat moet je krijgen. Vermijd conflicten en wees hoffelijk naar elkaar. En ga je een keer de fout in, zeg dan even sorry! Minder incidenten betekent meer fun op het water, zo simpel is het! 
 
 
Houd naast deze nieuwsbrief ook NKV Facebook en Instagram in de gaten. Hier besteden we de komende tijd extra aandacht aan veilig varen.

Voor nu: vaar warm, vaar veilig, hou rekening met anderen, en veel plezier op het water gewenst!

Namens bestuur en vrijwilligers van de Nederlandse Kitesurf Vereniging,

Rene Bos
Voorzitter
 
 
Nederlandse Kitesurf Vereniging
communicatie@kitesurfvereniging.nl
Facebook
Instagram
YouTube