Zdravo , ove nedelje smo za vas pripremili sledeći sadržaj
 
Čedomilj Mijatović o Rotšildima i kako postati milioner
 
Čedomilj Mijatović rođen je u Beogradu 6. oktobra 1842. U Minhenu, Lajpcigu i Cirihu studirao je političko-ekonomske nauke. Duže vremena proveo je na položaju načelnika Ministarstva finansija i kao veliki stručnjak za finansije poslat je od Vlade na Zapad da izučava bankarstvo. Prvi put postaje Ministar finansija 1873. godine.
 
Gde leži tajna? Postoji li gdegod Nauka o uslovima uspeha? To su pitanja koja je sebi Mijatović postavljao. U svrhu pisanja knjige o uslovima uspeha, krajem XIX veka stupio je u kontakt sa bogatašima iz više zemalja, trudeći se da pronikne i od njih sazna formulu uspeha ili kao postati milioner.
 
Iako navodi da je tokom karijere bio u kontakt sa bečkim S. Rotšildom, pariskim Rotšildom i londonskim Rotšildom, u knjizi je objavljen razgovor sa “prisnim prijateljem lorda Rotšilda”, kome je Mijatović postavio pitanje: kažite mi, ako znate, veruje li on u filosofiju trgovine, i šta smatra da su neophodni uslovi za uspeh?”
...
 
Onlajn Knjižara
Dante Aligieri : Divna Gluma (Kotor 1910)
 
Divna Gluma (Božanstvena komedija), preveo F. T. (Kotor 1910). Divna gluma (zbog protivljenja katoličke crkve da delo u naslovu nosi naziv "božanski", F.T. (Frano Tica) kotorski biskup Francesco Ucellini svoj prevod je naslovio "Divna Gluma".
 
 
 
Poruči knjigu onlajn
Filosofija prava - Jovan Filipović (1863)
 
U istoriji srpske pravnofilozofske misli posebno mesto pripada Jovanu Filipoviću (1819-1876). Nepristrasni sudija, ministar pravde i prosvete, književnik i prevodilac Filipović je objavio prvo sistematsko delo iz filozofije prava.
 
 
 
Poruči knjigu onlajn
 
 
Dani knjige u paviljonu Cvijeta Zuzorić 1933. godine
 
Svi znamo da je prvi Sajam knjiga održan u Beogradu 1956. godine. Da li je stvarno tako? Godine 1933. pod pokroviteljstvom Ministra prosvete kraljevine Jugoslavije g. D-ra Radenka Stankovića organizovani su i održani “Dani knjige”. Ovaj sajam knjiga održan je od 1.-5. decembra 1933. godine u umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Kalemegdanu. Prema katalogu ovog...
 
Jedna knjižica iz 1899. o Srbima svecima
 
Milutin Jakšić, sinovac Đure Jakšića, rođen je godine 1863. u mestu Srpska Klarija, danas Radojevo u Banatu. Živeo je 74 godine i preminuo 1937. u Srpskoj Crnji, rodnom mestu svog rođaka Đure Jakšića. Za Milutina se navodi da je bio istoričar, pisac i profesor Bogoslovije. Kao profesor na Bogosloviji u Sremskim Karlovcima...
 
Liveblog Živo Slovo
 
Ko je bio Milenko Rančić?
 
Veliki je broj građana nekadašnje kraljevine Srbije koji su u njenom javnom životu uzeli manje ili više učešća i zasluga, a o kojima se danas ne zna ništa. Pokušavajući da rastumačim posvetu na naslovnoj strani jedne knjige, nailazim na ime Milenko Rančić. O njemu sam uspeo da saznam sledeće: bio je ujak srpskog istoričara Milenka Vukićevića (1867-1935). Bio je i jedan od prvih činovnika..
 
 
Čuveni beogradski hoteli XIX veka
 
Gustav Rau, nemački putopisac (1825-1878) godine 1873. objavio je u Pragu knjigu pod naslovom “Srbija i Srbi” u kojoj se nalazi i beleška o beogradskim hotelima s kraja XIX veka. Sada sam stanovao u “Srpskoj kruni” (današnja zgrada Gradske biblioteke u Knez Mihailovoj), u veoma lepoj i udobnoj odaji koja je gledala na parkove Kalemegdana. U prizemlju hotela bila je kafana...
 
 
Ovaj email je poslat na adresu:
Ovaj email ste dobili jer ste se prijavili na našu email listu
 
 
Sent by
SendinBlue
 
 
© 2020 Antikvarneknjige.com