Forlaget Basilisk
 
SEPTEMBER PÅ BASILISK
 
Velkommen til Forlaget Basilisks nyhedsbrev.
 
Kære læser.
 
I denne september-udgave af vores nyhedsbrev vil I blandt andet kunne læse om vores seneste udgivelse, Juvenals Vreden skriver digtet og få et overblik over den succes, Jonas Eikas tyske oversættelse af Efter SolenNach der Sonne, har fået hos vores sydlige naboer. Derudover er vi glade for, at Basilisk-forfattere er blevet nomineret og tildelt forskellige priser, blandt andet DR's Romanpris. 
 
God fornøjelse og kærligste hilsener,
Basilisk-redaktionen
 
VREDEN SKRIVER DIGTET
 
Ny udgivelse i Babel-serien! 
 
Juvenal er den sidste af de romerske verssatirikere og den sidste af de antikkestorbydigtere. Han skrev sine verssatirer i første halvdel af 2. århundrede, da Romerrigets magt var på sit højeste. Juvenals to første bøger, som er samlet idette udvalg, er ét langt raseriudbrud på heksametervers.
 
Forord og oversættelse ved Harald Voetmann, som tidligere har oversat de romerske digtere Petronius og Sulpicia samt et udvalg af Plinius den ældres Naturalishistoria.
 
Nach der Sonne
 
Jonas Eikas Efter Solen blev henover sommeren udgivet på tysk, og er siden blevet bredt anmeldt i de tyske medier, blandt andet af nogle af landets største aviser, Der Spiegel, Die Zeit og Süddeutsche Zeitung. Nedenfor kan du læse uddrag fra nogle af anmeldelserne.
 
 
"Den unge danske forfatter Jonas Eika ødelægger visheder: hans bog "Efter solen" får en eksplosiv kraft fra længslen efter en helt anden verden - og udvider begrebet fiktion," skriver Der Spiegel.
 
 
"Det kilder i skridtet,” lyder Die Zeits overskrift. “Eika reflekterer de forskellige varianter af subjektets afgrænsning i et virtuost, flydende sprog, men holder dem også konkrete i de vildeste faser ved at beskrive det fremmede med klinisk præcision."
 
 
Og Süddeutsche Zeitung skriver, at narrativets sensualitet: "fremstår brutalt, men [...] også tæt vævet ind imellem poesiens kraft. I Eikas fortalte verden, er ting og ord forbundet på en måde, som ikke længer kan eksisterer i den affortryllede postmoderne era. Eikas karakterer kan synge på en måde, ligesom en sædtilslimet luftmadras oven vande."
 
Priser
 
Henover den seneste måned er flere Basilisk-forfatteres og deres udgivelser blevet tildelt og nomineret til forskellige priser. Vi ønsker dem alle tillykke. 
 
 
 
DR's Romanpris
 

Vært på DR Romanprisen Diana Bach siger: ”I redaktionen bag DR Romanprisen nød vi at læse 'Penge på lommen', ikke mindst fordi den udforsker romangenrens muligheder. Den er både humoristisk og dybt alvorlig. [...] Det er en roman om kapitalismen. Og den forholder sig til, at globale tilstande har indflydelse på alle, også ud i afkrogene af vores samfund.
 
Per Olov Enquist Prisen
 
Asta Olivia Nordenhof har vundet Per Olov Enquist Prisen 2020Prisen tildeles en yngre forfatter på vej ud i Europa med stor vægt på forfatterens seneste udgivelse, Penge på lommen i Nordenhofs tilfælde.
 
Ved at sætte menneskets og kærlighedens vilkår op imod kapitalismens ubarmhjertighed og kynisme skriver Asta Olivia Nordenhof sig ind i en både klassisk og nutidig tradition," siger juryen i deres motivation.
 
"Et nationalt traume danner baggrund for hendes roman og er ifølge forfatteren indledningen på et syvbindsværk, som vi er overbevist om kommer til at stå i nordisk samtidslitteratur som et værk, der med den menneskelige psykologi i forgrunden diskuterer vigtige spørgsmål til vores samfund.
 
 
 
Edvard P. prisen
 
Ursula Scavenius er blevet nomineret til Edvard P. prisen, der vil anerkende og belønne nye danske forfattere, som er debuteret inden for de seneste fem år og som har vist sig at være til gensidig gavn i forhold til bibliotekernes arbejde med litteraturformidling. Prisen uddeles i forbindelse med Bogfestival den 7-8. november 2020.
 
Pingprisen
 
Palle Sigsgaard og Jens-Andreas Elkjærs Hasse får et liv er blevet nomineret til Pingprisen - Danmarks længstlevende og mest prestigiøse tegneseriepris. Det er i kategorien 'Bedste danske debut'.

"Med underfundigt manus af den anmelderroste digter Palle Sigsgaard og en charmerende og legesyg billedside signeret illustrator Jens-Andreas Elkjær giver Hasse får et liv et herligt skævt og vefærdsdansk bud på en grafisk midtlivskrise-roman," skriver de blandt andet.
 
Nyheder
 
 
Digterens værksted
 
Forud for Poesiens Hus’ arrangement Digterens værksted i midten af september, delte de et billede af vores redaktør René Jean Jensens arbejdsbord; et indblik hos en travl redaktør og oversætter.

⭐️ “Helt ude til venstre ligger en papirkorrektur af Ida Marie Hedes kommende roman Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer? som udkommer på Basilisk til oktober og som jeg er redaktør på. Ved siden af den Peter Waterhouses (Krieg und Welt) som jeg er ved at oversætte første kapitel fra til Forlaget Virkelig. Helt ude til højre Hannah Arendts Åndens liv, den er jeg ved at læse”

— René Jean Jensen om sit øjebliksbillede af værkstedet, han arbejder i
 
Foto: Politiken
Flere anmeldelser af Jeg kan huske
 
Litteratursiden.dk skriver bl.a.: "Noget af det mest rørende ved Brainards værk er måden, hvorpå han gennem det rytmiske tilbageblik på en og samme tid formår at fortælle noget, der er sigende for den tid, han mindes, men som også er universel i en forståelse af os selv og hinanden i verden. Værket er derfor både tidløst og tidsbundet. Brainard taler ikke kun til sin egen generation, men på tværs af alder og landegrænser. Det er selve livet, som han indkapsler og udvider. For som menneske er man sat sammen af de tanker, man gør sig gennem livet. Og man tager det hele med sig. Selv de små ting, som ”stearinlys i vinflasker” og ”skinnende orange ferskner på dåse” bliver flettet ind i erindringerne om de første forsøg i sengen. Brainards liv bliver alles liv."
Og bogbloggeren.dk skriver: "Der var afsnit jeg med det samme kunne forholde mig til og der var afsnit, der ikke på samme måde vækkede noget i mig, fx. fordi jeg ikke kendte de kunstnere, han skrev om, men fordi tonen/melodien er den samme gennem hele bogen, bliver man alligevel aldrig hægtet af. Der er noget beroligende messende over teksten, der inviterer læseren ind i en gyngende leg af ord og billeder. Det er så genialt og jeg kan sagtens forstå, at bogen er blevet en moderne klassiker. Genialt fordi det på den ene side er helt helt enkelt med de stramme jordnære tekster og på den anden side bliver stort, fordi forfatterens minder baner vej for læserens egne minder."
Eika på Radio Gyldendal
 
Jonas Eika er blevet interviewet af norske Radio Gyldendal om Efter Solen.
 
Lyt til interviewet her
 
Forlaget Basilisk
Nansensgade 77, kld.
1366 KØBENHAVN K
33 15 33 17
www.basilisk.dk.
admin@basilisk.dk
Facebook
Instagram
 
 
Denne mail er sendt til
 
 
SendinBlue
 
 
© 2020 Forlaget Basilisk