Forlaget Basilisk
 
SOMMER OG EFTERÅR PÅ BASILISK
 
Velkommen til Forlaget Basilisks nyhedsbrev.
 
Kære læser.
 
Dette nyhedsbrev samler op på sommeren der gik og ser frem mod et travlt efterår med masser af nye bøger. I slutningen af juni udkom Joe Brainards Jeg kan huske, og anmelderne har taget positivt imod den amerikanske kunstners farverige erindringer. Udover nogle andre sommernyheder, er der længere nede i nyhedsbrevet et overblik over vores kommende udgivelser af Juvenal, Emilio Alvarez, Johanne Lykke Holm, Jörgen Gasilewski, Ida Marie Hede, Fleur Jaggy og Forfatterskolen. 
 
God fornøjelse og kærligste hilsener,
Basilisk-redaktionen
 
Jeg kan huske
 
Joe Brainards erindringsværk Jeg kan huske har henover sommeren fået en god modtagelse, og andet oplag er allerede kommet fra trykken.
 
Derudover er bogen blevet anmeldt i Politiken, Kristeligt Dagblad samt Information.
 
 
"[...] en bog, man har lyst til at tage med sig overalt som en Bibel – men mest for at få indsigt i, hvordan livet ikke hænger sammen."
 
"For Brainards erindringer er ikke en sandhedssøgende og heller ikke en rationel bog, den lægger mere op til en form for meditativ læsning, hvor man må observere, hvordan tankerne på få linjer og sekunder kan tage alle mulige uventede drejninger. Kontrol over dem får man ikke. Men der er også en ro i, at tingene ikke er, som man forventer."
 
 
"Han forfører os med sin blidhed, sin mangel på opblæsthed, sin urokkelige interesse for alt det verden har at give ham"
 
"[Bogen er] et kort over hjernens erindringslandskab, en afdækning af sprogets forhold til psyken, en konceptualisering af den ellers diffuse erindring."
 
 
"Tematisk kommer vi vidt omkring, og for så vidt er Jeg kan huske ikke blot bekendelseslitteratur, der [...] forfører med sin blidhed, men også en let og nænsom, til tider nostalgisk skildring af det amerikanske landskab, Joe Brainard voksede op i. Det lille forlag Basilisk skal derfor have tak for at turde satse på en bog, man også på dansk ikke bare kan flashe for at virke cool, hvis man har ønsker om det, men også læse og genlæse for ens egen store fornøjelses skyld."
 
Vi siger selv tak for ordene.
 
 
Derudover er Kasper Vang endnu engang blevet tildelt Ugens Omslag af Politiken for omslaget til bogen, der også er blevet rost af læserne. Blomstermotivet er fra et af Joe Brainards egne malerier, Blossom fra 1977.
 
Der var en masse variationer med og uden tekst, men som Vang forklarer selv: "det fungerede ikke rigtig, og vi endte med at synes, at den første idé, hvor maleriet får lov at stå selv, var det stærkeste udtryk. [...] Blomstermaleriet balancerer, for mig i hvert fald, mellem nogle af de udtryk, både popart og nostalgi."
 
Nyheder
Dukkerne udkommer på engelsk og svensk
 
Ursula Scavenius' fortællinger Dukkerne udkommer om ikke så længe på svensk og engelsk, på henholdsvis forlagene Modernista og Lolli Editions. Sidstnævnte skriver: 
 
"In irresistible and elegant prose, Scavenius observes a world marked by hardship and disorder, and she is able to construct haunting places, characters and atmospheres with just a few shrewd turns. 
[...]
Scavenius’s voice is unlike any other in contemporary Danish literature and speaks cogently to the times we’re living in; across her works, nothing can be said to be true anymore."
Tale til "danskerne"
 
Molly Balsby har modtaget Jyllands-Postens Fonds legat til kriseramte forfattere under Covid-19-pandemien, og i den anledning har hun skrevet en tale til danskerne.
 
“Hvem er danskerne? Ikke min svensk-irske kæreste i hvert fald, der selvom han er født og opvokset i Danmark, skal ansøge og betale for statsborgerskab. Jeg vil skrive en tale til alle, der bor i Danmark, ikke kun dem med et rødbedefarvet pas.”
Bøger, der gør en forskel
 
Asta Olivia Nordenhofs Penge på lommen bliver taget op i DR's serie Bøger, der gør en forskel. Programmet er tredelt, med et interview af forfatteren, en litteraturekspert og til sidst en samtale mellem to ideologiske modsætninger, der læser bogen ud fra forskellige perspektiver.
Pengar på fickan
 
Det svenske tidsskrift Ordkonst har anmeldt Penge på lommen, med et fokus på det stilistiske i Asta Olivia Nordenhofs roman. 
 
“Jag läser Penge på lommen som ett experiment. Just essä i betydelsen försök känns relevant i sammanhanget, trots att det rör sig om narrativ fiktion. [...] Essäbegreppet fungerar också i sammanhanget för att Penge på lommen genomgående sammanväver det politiska, dokumentära och lyriska.”
lover lover lover
 
“Brygger skriver utrolig smukt og ubesværet. Samtidig snor sætningerne sig læ uforudsigelige måder, der gør, at man ofte har lyst til at læse dem to gange — anden gang for at nyde vejen samtidig med at man ved, hvor man lander,” skriver Litteraturmagasinet Standart om Jesper Bryggers ‘lover lover lover’.
 
"Nænsomheden i Bryggers skrift fremstår som en kærlighedserklæring, der aldrig bliver overrumplende, præcis og hele tiden oven for en yderligere tanke.”
 
Mere nyt:
 
  • Skønlitteratur på DR P1 handlede forledenn om septologier, hvor de blandt andet diskuterer Asta Olivia Nordenhofs Scandinavian Star, med Penge på lommen som første bind.
  • Litteraturmagasinet Standart har også anmeldt Penge på lommen. Birgit Eriksson skriver, at hun på trods af barskheden løftes i læsningen af Nordenhofs “suveræne, poetiske sprog og hendes ømme og kloge indlevelse i de to karakterer [Maggie og Kurt]”. 
  • “Årets litterære sensation,” kalder Samlerens Bogklub Asta Olivia Nordenhofs Penge på lommen, som de i øjeblikket udgiver.
    “[Romanen] er manifest, menneskefortælling og litteratur fra Aller øverste hylde.”
 
Kommende udgivelser
 
Et overblik over efteråret og den tidlige vinters kommende udgivelser:
 
Juvenal: Vreden skriver digtet
 
Oversat fra latin og forord af Harald Voetman 
 
Juvenal er den sidste af de romerske verssatirikere og den sidste af de antikke storbydigtere. Han skrev sine verssatirer i første halvdel af 2. årh., da Romerrigets magt var på sit højeste. Juvenals to første bøger, som er samlet her, er ét langt raseriudbrud på heksametervers. En bog i Babel-serien.
 
Udkommer 21. september
Emilio Alvarez: Rejsen til Asturien
 
Oversat fra galicisk af Peter Højrup
 
Emilio Alvarez' ungdomsdigte om en rejse til naboregionen, hvor hans bedste ven skal giftes i hvalfangerbyen Luarca. Han gør sig hurtigt ud til bens og må flygte videre til den næste by. Han deltager i Digternes Dyst i Oviedo og kommer også forbi søernes land, inden han genbesøger Luarca, hvor han går i den botaniske have for at se verdens største blomst. En bog i Babel-serien.
Johanne Lykke Holm: Natten før denne dag 
 
Oversat fra svensk af Kasper Bartholin
 
En fortælling om en trettenårig pige, der vil forlade barndommen og træde ind i den voksne virkelighed; med en krop der opfører sig underlig og overraskende, bliver syg og ubeboelig. Natten før denne dag er en sanselig roman, hvor det flyder med frugtsafter og blod, og hvor hud, hår og hjerne ændrer farve og form. En bog i Babel-serien.
Ida Marie Hede: Suget eller Vasker du vores fuckfingre med dine tårer
 
Ny roman på vej til oktober af Ida Marie Hede, der blandt andet tidligere har udgivet Bedårende på Forlaget Gladiator. 
 
"Har jeg fortalt, at det er ved gå op for mig, at jeg ikke er særlig interesseret i mænd?"
 
En bog i Serie B.
 
Læs mere om forfatteren her
Jörgen Gasilewski: Hastigheden
 
Oversat fra svensk af Solveig Daugaard
 
Romanen foregår under folkemordet i Rwanda i 1994, hvor vi følger nittenårige Marie-Louise, som er tutsi, der lever sammen med cykelsmeden Félicien, som er hutu. Oversat af Solveig Daugaard. Om individets ansvar i massehysteriet. Om at være offer og gerningsperson på samme tid. En bog i Babel-serien.
 
Læs mere om bogen her
Forfatterskolens Afgangsantologi 2020
 
Seneste antalogi fra Forfatterskolen med eleverne fra 2018-2020-årgangen: Mathilde Gallov, Nanna Skovrind, Mathilde Elgaard Christiansen, Anders Gamst Skov, Priya Bains, Lukas la Cour og Rasmus Daugbjerg.
Fleur Jaggy: Proleterka
 
Oversat fra italiensk af Majse Aymo-Boot.
 
Proleterka fortsætter, hvor Tugtens lykkelige år slap, skrevet som den er i Jaeggys sylespidse, ulmende prosa. "Proleterka" er navnet på det skib, den unge kvindelige jeg-fortæller tager på rejse på med sin far. Deres forhold er høfligt og fjernt. Den unge pige observerer nådesløst faderen og hans bekendte og det dødsdriftsstyrede borgerskab, de tilhører. Samtidig udlever hun et råt begær efter en matros på skibet.
 
Udkommer i vinteren 2021. Husk også, at Tugtens lykkelige år er kommet i et nyt oplag og kan købes igen.
Sommerlæsning
 
Som afrunding på nyhedsbrevet er en lille samling af Basilisk-læsere, der hen over sommeren har delt billeder af de bøger, de har været ved at læse.
 
 
Forlaget Basilisk
Nansensgade 77, kld.
1366 KØBENHAVN K
33 15 33 17
www.basilisk.dk.
admin@basilisk.dk
Facebook
Instagram
 
 
Denne mail er sendt til
 
 
SendinBlue
 
 
© 2020 Forlaget Basilisk