Forlaget Basilisk
 
APRIL PÅ BASILISK
 
Velkommen til Forlaget Basilisks nyhedsbrev.
 
Kære læser.
 
På trods af, at april måned, ligesom for mange andre, har stået i coronaens tegn for Basilisk, så er der alligevel mange ting vi har at dele med jer i dette nyhedsbrev. April har været præget af den glædelige nyhed, at to Basilisk-forfattere har fået tildelt arbejdslegater af Statens Kunstfond, og at Penge på lommen er blevet nomineret til Danmarks modtager af EUs litteraturpris, der uddeles til ét værk i udvalgte europæiske lande. Der er også mange andre ting at tale om, og til sidst i brevet kan du læse om vores næste udgivelse, der udkommer i den anden halvdel af maj!
 
God fornøjelse og kærligste hilsener,
Basilisk-redaktionen
 
Basilisk-forfattere får arbejdslegater
 
To Basilisk-forfattere er blevet tildelt tre-årige arbejdslegater af Statens Kunstfond på i alt 855.000 kroner: Ursula Scavenius og Kristina Nya Glaffey. Basilisk ønsker begge forfattere stort tillykke med det økonomiske råderum, der forhåbentligt vil udmønte sig i flere gode bøger. 
 
Om Ursula Scavenius skriver de blandt andet:
 
"Når du læser Ursula Scavenius – især hendes to store udgivelser, ’Fjer’ og ’Dukkerne’ – kommer du ofte og pludseligt i tvivl om, hvad det er, du egentlig deler med alle andre i det, vi kalder virkeligheden. [...] Hendes smukke skrift [...] er et stille, men magtfuldt angreb på den sikkerhed, vi har i tilværelsen, der alt for ofte holder os fra at stille mange af de mest relevante spørgsmål om at være menneske."
 
 Og om Kristina Nya Glaffey skriver de blandt andet:
 
 "Hun leger med klichéer, der lystigt cirkulerer i medierne, og som kører rundt i det indre hamsterhjul. Det, vi normalt lader stå som (bekvemme) usagte grænser mellem forskellige samlivsformer og livsopfattelser for at kunne definere os selv som (helt) normale, bliver igennem, ofte korte, og på overfladen harmløse scener (der så viser sig at være så konfliktfyldte, at alt stoffet ikke ville kunne rummes i en sammenbygget lejlighed i brokvarterene) til et bredt ingenmandsland."
 
I alt er 353 forfattere, oversættere, tegne serieskabere og illustratorer blevet tildelt arbejdslegater fra Statens Kunstfond. 
 
 
Nyheder
Nomineret til EUs Litteraturpris
 
"Who are Europe's best emerging writers?" spørger European Prize for LiteratureHvert år tildeler de en pris til en roman fra 13 europæiske lande; Danmark er i år blandt disse, og Asta Olivia Nordenhof er blevet nomineret for Penge på lommen! Tillykke til hende og tak til den danske jury for nomineringen.
 
De andre danske nominerede er Maren Uthaug for En lykkelig slutning (Lindhardt og Ringhof), Morten Pape for Guds Bedste Børn (Politikens Forlag) og Thomas Korsgaard for Tyverier ( Lindhardt and Ringhof). De 13 forskellige nationale vindere offentliggøres den 19. maj.
Efter Solen på svensk
 
I starten af måneden udkom Jonas Eikas Efter Solen i svensk oversættelse ved Henrik Petersen, og i den forbindelse er Jonas Eika blevet interviewet af Aftonbladet, hvor han blandt andet blev spurgt om, hvorvidt novellerne i Efter Solens univers lige så godt kunnet have handlet om corona-krisen:
 
"Måske, men det havde næsten været alt for oplagt. Virus er mere et normalt science fiction- eller skrækmotiv, men jeg kan godt forstå, hvad du mener," svarede Eika.
Foto: Politiken
Fjer-fortælling i amerikansk tidsskrift
 
Det amerikanske litteraturtidsskrift Gulf Coast Magazine har udgivet den engelske oversættelse af fortællingen Fugleland i Ursula ScaveniusFjer i deres kommende 32.2 Spring/Fall udgave af tidsskriftet. Det var en oversættelse, der vandt Gulf Coasts årlige oversætterpris tilbage i 2019. Fortællingen er oversat af Jennifer Russell. 
 
Læs oversættelsen her
 
Mere nyt:
 
 • Stemmer i stuen er på Facebook begyndt at anbefale isolationsbøger til disse tider, deriblandt nogle Basilisk-bøger: Først Ursula Scavenius' Dukkerne og dernæst Maja Lee Langvad og Kristina Nya Glaffeys Madalfabet.
 • I anledningen af Yahya Hassans tragiske død var Molly Balsby i Deadline for at fortælle om hendes læsning af digteren. 
 • Udover interviewet fororven, er oversættelsen af Jonas Eikas Efter Solen blevet bredt anmeldt på positiv vis i af svenske kritikere. "Efter Solen indeholder et skræmmende billede af en fremtid, der allerede er her," skriver SVTs kritiker Ingrid Elam. Derudover har der været anmeldelser eller interviews i blandt andet Boktugg, Göteborg-Posten, Dagens Nyheder, Sveriges Radio, KultmagasinExpressen, med flere.
 • Efter Solen i løbet af april måned at være den mest købte bog i Sverige, ifølge LitteraturToppen. I skrivende stund ligger den på en tredjeplads.
 • Er man til podcasts, kan man lytte til Radioaktivs afsnit 16 af programmet Eksilårene, hvor Asta Olivia Nordenhofs Penge på lommen bliver diskuteret.
 • Penge på lommen er desuden blevet anbefalet af Københavns Biblioteker som en bog, der er god til at græde over.
 • Asta Olivia Nordenhofs tidligere udgivelse Det nemme og det ensomme var en del af Informations Ugerevy
  Kan I huske de gode gamle dage. Der kunne det virke befriende, når digteren Asta Olivia Nordenhof skrev sådan her i et digt:
  »Hvilken fryd! ingen har deres facts straight! alle har hovedet oppe i røven!«
 • Boghandlen Det Lilla Rum har bedt forskellige forfattere at recitere over video, når nu de ikke kan afholde oplæsninger. Først deltog Maja Lee Langvad og derefter Jonas Eika med nogle cut-out digte op skabt af citater fra Mette Frederiksens corona-taler i Statsministeriet. 
 • Teater Republique har blandt andre bedt to Basilisk-forfattere til skrive Coronamonologer og læse dem højt over video: Christina Hagen og Madame Nielsen.
 
Asta Olivia Nordenhof: "Kærlighed og kapitalisme er let forenelige"
 
Bogtillægget i den norske avis Klassekampen har bragt en stor artikel om Penge på lommen med interview med Asta Olivia Nordenhof. Hedda Lingaas Fossum har skrevet interviewet, og Sofie Damgaard har oversat citaterne neden for fra norsk til dansk.
 
I Asta Olivia Nordenhofs nye roman er det pengene selv, der er hovedkarakteren.”
 
 “Samtalen om økonomi kan ikke være forbeholdt økonomer. [...] Hvis teorien om, at det var forsikringssvindel stemmer, er mordbranden som begivenhed usædvanlig. Og samtidig - i et globalt kapitalistisk perspektiv - slet ikke. Det usædvanlige er, at den udspillet sig i Skandinavien, hvor det er lettere at glemme, at menneskeliv hele tiden sættes på spil og risikeres i profittens navn. ... Så mordbranden interesserede mig både som en forfærdelig begivenhed i sig selv, men også som repræsentativ for en struktur vi accepterer, hvis vi accepterer den nuværende samfundsindretning.”
 
“Hver gang man udtaler nærmest noget som helst om økonomi som en lægperson, plejer man at blive mødt med enten vrede eller overbærenhed - nej, du forstår simpelthen ikke... Jeg, som mange andre, mærker nervøsiteten stige bare ved tanken om at indgå en dialog om noget som helst økonomisk. Men vi må kunne snakke om økonomi, også ud fra en position som ikke-eksperter og almindelige borgere. Det betyder noget for, hvordan samfundet bliver indrettet.”
 
“For mig er hele det abstrakte plus og minus-arrangement, som ligger til grund for al vores politik, en konstruktion. For eksempel at vi er nødt til at vælge mellem, om vi skal have ordentlige velfærdsordninger eller tage imod kvoteflygtninge. Disse regnestykker bliver stillet op, som om de er gudgivne. Men vi har selv opfundet regnestykket.”
 
Ny udgivelse i maj:
 
Tegneserien Hasse får et nyt liv er historien om en midaldrende mands eksperiment med afgørende at ændre sin tilværelse og de præmisser, der normalt ligger til grund for ”det gode liv”. Albummet er resultatet af et usædvanlig nært og langvarigt samarbejde mellem digteren Palle Sigsgaard og tegneren Jens Andreas Elkjær.
 
Hasse får et liv er digteren Palle Sigsgaards første større udgivelse siden den anmelderroste digtsamling Glitrende støv danser.
 
 
Forlaget Basilisk
Nansensgade 77, kld.
1366 KØBENHAVN K
33 15 33 17
www.basilisk.dk.
admin@basilisk.dk
Facebook
Instagram
 
 
Denne mail er sendt til
 
 
SendinBlue
 
 
© 2020 Forlaget Basilisk