De Sterrenwacht in lockdown modus
 
Volkssterrenwacht Urania
 
De Sterrenwacht in lockdown modus
 
Urania is sinds donderdagavond 12 maart 2020 gesloten en al onze publieks- en ledenactiviteiten zijn opgeschort, alvast tot en met 19 april.
In deze nieuwsbrief brengen we je op de hoogte van wat dat voor onze sterrenwacht betekent en hoe we met deze uitzonderlijke situatie omgaan.
 
  • Het Urania-personeel blijft aan de slag! Dat is vanuit financieel standpunt niet zo vanzelfsprekend, want alle inkomsten uit activiteiten zijn van de ene dag op de andere op nul gevallen. Het gezond financieel beleid, in combinatie met positieve resultaten de voorbije jaren, maakt dat Urania - althans voor de periode van non-activiteit zoals die momenteel in het vooruitzicht ligt - de personeelskost kan blijven dragen.
  • Uiteraard wordt er zoveel mogelijk thuis gewerkt. Normaal gezien is er tijdens de kantooruren wel altijd iemand van het personeel aanwezig.
 
 
Een virtuele sterrenwacht via YouTube
Tijdens de lockdown-periode zetten we extra in op de digitale middelen. Het Urania YouTubekanaal speelt daarbij een belangrijke rol! Zo kunnen er een aantal cursussen toch nog verder gaan (zie verderop in deze nieuwsbrief) en bieden we leden en geïnteresseerden een aanbod aan voordrachten, vodcasts en korte educatieve filmpjes aan.
Neem zeker een een kijkje en abonneer je op ons YouTubekanaal! Zo mis je geen enkele nieuwe video!
Urania's Decamerone
In 1348 wordt Europa geteisterd door een pandemie, die ontstaan is in Azië en Europa binnenkomt langs Italië. In Firenze besluiten enkele mensen om in quarantaine te gaan en gedurende 10 dagen elkaar verhalen te vertellen. Boccaccio verhaalt dit in zijn Decamerone (Tien dagen verhaal).
 
In 2020 wordt Europa geteisterd door een pandemie, die ontstaan is in Azië en Europa binnenkomt langs Italië.
 

In Antwerpen besluiten enkele mensen om in quarantaine te gaan en gedurende 10 dagen een verhaal te vertellen. Urania verhaalt dit op haar website in haar “10 Dagen, 10 Vragen, 10 Verhalen over ons Heelal”.

Elke dag een aflevering van een kleine 10 minuutjes als tegengif tegen de thuisverveling, bestemd voor zowel ouderen als jongeren over enkele populaire thema’s, zoals “Hoe zit het nu met Astrologie”, “Is er nog leven in het heelal”, “Dachten de middeleeuwers dat de aarde plat was”, enz. Spreker van dienst is Roger Van der Linden.
 
De eerste aflevering start op maandag 6 april. Alle weekdagen van de Paasvakantie verschijnt er een nieuw verhaal!
 
Fotogalerij
Ongelofelijk maar waar: de start van de lockdown viel samen met de start van een reeks kraakheldere nachten (na een lange periode met regen,wind en wolken...). 
De Urania-waarnemers en -astrofotografen gingen massaal aan de slag vanuit hun kot, met een rijke oogst aan foto's en schetsen als resultaat. 
We laten je graag meegenieten...
 
(foto: Marc Jacobs)
Venus in de Plejaden en Starlink treintjes
Niet enkel onze waarnemers kijken naar de sterren vanuit hun kot. De laaste weken krijgen we opvallend veel vragen van mensen die plots vanalles opmerken aan de hemel. Er zijn in deze periode ook wel enkele in het oog springende zaken, zoals de heldere Venus, die eerstdaags door de Plejaden trekt, en de Starlink-treintjes van Space-X mogol Elon Musk.
 
(foto: Koen Van der Auwera)
Urania's video-lessen
Sinds de verplichte sluiting zijn er geen lessen meer doorgegaan in de lokalen van Urania.
Voor de basiscursus sterrenkunde, de seminaries sterrenkunde en de korte- en dagcursus sterrenkunde werden een aantal lessen opgenomen en via een YouTube-link naar de cursisten gedeeld.  Voor andere cursussen (astrofyisca, weerkunde, 
 
kindercursussen) zal bekeken worden of en wanneer er inhaallessen kunnen worden georganiseerd.
Vaak ontstaat in een crisis de kiem voor iets positiefs. Dat is nu niet anders!  Bij Urania werd er al enkele maanden geëxperimenteerd met het live-streamen van lessen en voordrachten, en dat hele project is nu in een stroomversnelling geraakt. Tegen volgend werkjaar hopen we dit concept te kunnen uitrollen tot een unieke lesformule. Je hoort hierover meer als de tijd rijp is.  Als voorsmaakje laten we je alvast meegenieten van een les uit onze seminaries sterrenkunde. Lesgever Roger Van der Linden behandelt de kosmologie in de 16 de eeuw. 
 
Online Astroshop - open tijdens lockdown!
Ook de Urania Astroshop is momenteel gesloten. Gelukkig is er nog de online winkel, waar je nog steeds terecht kan voor je astronomische aankopen!
Met jouw aankoop steun je ons in deze moeilijke tijden!
 
 
Astroshop
 
Trooper: Nu meer dan ooit rekenen we op je steun!
Shop je in deze Coronatijden meer online? Dan kan jij Urania financieel steunen zonder dat het je 1 cent kost!
Surf naar je favoriete webshop via de Urania-trooperpagina, en een klein percentje van jouw aankoopbedrag komt naar ons!
Vele kleintjes maken nu wel echt een verschil voor ons!
 
 
Volkssterrenwacht Urania
Jozef Mattheessensstraat 60
2540 Hove
info@urania.be
Facebook
Twitter
LinkedIn
Instagram
YouTube
 
 
Deze e-mail werd gestuurd naar
Je ontvangt dit bericht omdat je lid bent van Volkssterrenwacht Urania
 
 
 
© 2019 Volkssterrenwacht Urania