Posni kuvari iz manastira Rukumija; Šta su antikvarne a šta polovne knjige? Mokranjac i hapšenje književnika Tina Ujevića...
 
Zdravo , ove nedelje smo za vas pripremili sledeći sadržaj
 
Grčka vatra
njen nastanak i upotreba
 
Grčkom vatrom ili tečnim plamenom se nazivala zapaljiva masa koja se od davnina upotrebljavala na Istoku, naročito u Vizantiji, kao ratno sredstvo u pomorskim bitkama kao i pomoćni metod u gradovima pod opsadom.
 
Naziv “grčka vatra” potiče od Krstaša i od njih se proširio na engleski (greek fire) i druge jezike, dok se u Vizantiji ona nazivala „morska vatra“, “ratna vatra”, “tečna vatra”, “lepljiva vatra” ili „rimska vatra“, pošto su onovremeni stanovnici Istočnog rimskog carstva, tj. Vizantije, sebe smatrali Romejima, tj. Rimljanima. Vizantinci su za ispaljivanje tečnog plamena ka neprijatelju koristili mlaznice pod pritiskom (sifone), na način koji podseća na moderni bacač plamena. Vizantijske galije bile su snabdevene mehanizmima koji su izbacivali plamen sa...
 
 
 
Pisma Čarlsa Darvina Milanu Radovanoviću
 
Čuveno delo Čarlsa Darvina “O poreklu vrsta” objavljeno je prvi put 24. novembra 1859. godine pod originalnim nazivom “On the Origin of Species” (On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life : Postanak vrsta pomoću prirodnog odabiranja ili Održavanje povlađivanih rasa u borbi za život). Na drugo izdanje čekalo se do 7. januara 1860.
 
Prvi nepotpuni prevod na srpski jezik objavljen je 1878. godine u izdanju Državne štamparije. Prevodilac ovog prvog srpskog izdanja bio je Milan Radovanović. On je kao izvor koristio englesko šesto, dopunjeno i popravljeno izdanje. Radovanović je sačuvao, preveo i objavio pisma koja mu je tokom rada na prevodu slao Čarls Darvin. U nastavku pročitajte tri pisma koja je Čarls Darvin poslao ovom našem prevodiocu...
 
 
 
Knjiga o savezničkom bombardovanju Beograda 1944
 
Sredinom 1944. godine, ubrzo nakon savezničkog bombardovanja glavnog grada, Nedićeva vlada je u Beogradu objavila knjigu pod imenom “Beogradski krvavi Uskrs – Uskrs 16. i 17. aprila 1944”. Radi se o vrlo retkom foto albumu sa podnaslovom “Dokumenta o britano-američkom vazdušnom teroru”, za čijeg izdavača je naveden “srpski narod”.
 
Knjige ovog tipa su prirodna retkost, prvenstveno jer nakon završetka rata nije bilo preporučljivo imati u posedu štampu “druge strane”. Pored toga, zbog ratnih uslova, ratna izdanja su uglavnom štampana u mekom povezu i na papiru lošijeg kvaliteta koji je sklon propadanju. U nastavku pogledajte prikaz ove knjige.
 
Deo uvodnog teksta
 
Predajemo svetskoj javnosti, celom kulturnom čovečanstvu u me srpskog naroda ovu crnu knjigu nepobitnih dokumenata o vazdušnom teroru Britano-Amerikanaca, koji je izvršen nad prestonim gradom Srbije prvog i drugog dana pravoslavnog Uskrsa, 16. i 17. aprila 1944. godine, pod izgovorom da se bombarduju “vojni objekti”…
 
Liveblog Živo Slovo
Mesto gde su pobijene beogradske dahije
 
Ostrvo i naselje Ada Kale na Dunavu nalazilo se blizu Oršave, u Tekijsko-oršavskoj dolini. Na ovom ostrvu je srpska potera, predvođena Milenkom Stojkovićem, u noći između 24. i 25. jula 1804. godine pobila beogradske dahije. Te noći su na ovom ostrvu izgubili život Aganlija, Kučuk-Alija, Mula Jusuf i Mehmed Fočić aga. Prethodno su ove dahije krenule u Vidin kako bi se spasli od srpskih ustanika.
 
Ada Kale je često menjalo gospodare. Bilo je srpsko, tursko, austrougarsko i na kraju rumunsko. Tek 1878. po Berlinskom ugovoru Turska napušta Ada Kale. Posle Balkanskih ratova od 1913. u posedu je Austrougarske, a posle Prvog svetskog rata pripalo je Rumuniji. U današnje vreme Ada Kale više ne postoji. Ostrvo je bilo dugo 1750 m. a široko 500 m. Još su ga Rimljani utvrdili i na temeljima tih utvrđenja građena su druga, tako je ono uvek služilo u vojne svrhe, jer je onaj ko je bio njegov gospodar, gospodario je plovidbom kroz Đerdap. Ostrvo Ada Kale je potopljeno 1971. godine izgradnjom hidroelektrane Đerdap.
 
 
 
Najizolovanija naseljena mesta na zemlji
 
Najizolovanija naseljena mesta ma zemlji – Želja ljudi da uživaju u netaknutoj prirodi, koja ih okružuje, ili sticaj raznih okolnosti, odvela ih je na najizolovanija mesta na našoj planeti. Morali su se prilagoditi izolaciji, a neki i ekstremnim vremenskim uslovima.
 
Iz naše arhive
Episkop Nikolaj Velimirović i Krvava litija
 
 
Radi se o prepisci u koju su uključena sledeća lica: episkop žički Nikolaj Velimirović, mitropilit zagrebački Dositej, Milan Stojadinović predsednik vlade, Anton Korošec ministar unutrašnjih dela, Niko Subotić ministar pravde, Stošović ministar prosvete, đeneral Marić ministar vojni. Mesto dešavanja: Kraljevina Jugoslavija, meseca jula, godine 1937.
 
Konkordat sa Vatikanom Kraljevina Jugoslavija potpisala je u Rimu 1935. godine. Preostalo je još da ga glasanjem potvrdi i Skupština Kraljevine Jugoslavije. Tokom konkordatske krize 1937. godine kada je Skupština Kraljevine Jugoslavije trebala da ratifikuje sporazum sa Vatikanom, Srpska pravoslavna crkva povela je kampanju protiv ratifikacije i organizovala u Beogradu litiju protiv Konkordata, tj. zvanično predstavljenu kao litiju za ozdravljenje Njegove Svetosti patrijarha Varnave. Tadašnja vlast strahujući od nereda nije dala odobrenje da se litija održi. Litija, kasnije nazvana “Krvava litija”, odigrala se 19. jula 1937. godine ispred...
 
 
Aknjige.com Blog
Antikvarneknjige.com
Internacionalnih brigada 35
Beograd, Srbija
mail@aknjige.com
Facebook
 
 
Ovaj email je poslat na adresu:
Ovaj email ste dobili jer ste se prijavili na našu email listu
 
 
Sent by
SendinBlue
 
 
© 2020 Antikvarneknjige.com