Posni kuvari iz manastira Rukumija; Šta su antikvarne a šta polovne knjige? Mokranjac i hapšenje književnika Tina Ujevića...
 
Zdravo , ove nedelje smo za vas pripremili sledeći sadržaj
 
 
 
Da li je Stounhendž u Engleskoj zaista novijeg datuma?
 
Godine 2014. razni portali i novine prenele su vest da je Stounhendž velika britanska prevara i da je izgrađen pre 60 godina. Mediji su ovu vest preneli pozivajući se na izvesni ruski portal. Godine 2018. medij sa stranim imenom, a na srpskom jeziku, prenosi vest da je Stounhendž “velika prevara” i da je starost pogrešno datirana.
 
Jedan domaći sajt donosi i ilustracije, koje su inače javno dostupne i lako se pronalaze, koje prati opisom: “na njima možete videti kako se projekat “drevne građevine” gradi modernim dizalicama i kranovima uz brojne učesnike i nadzornike.”
Naravno, rečeno uličnim žargonom, ovo što su navedeni portali naveli “nema veze s vezom”. Dovoljno je da prelistate bilo koju knjigu na tu temu, iz recimo druge polovine XIX veka, i videćete da je Stounhendž na istom mestu. Blog na sajtu english-heritage.org.uk navodi da se deo građevine urušio 1797., a zatim i 1900. godine. Zatim se dalje kaže da je 1901. urađena prva od mnogih restauracija spomenika, uključujući rekonstrukciju celog palog trilitona 1958. godine.
 
O čemu se ovde zapravo radi? Hajde prvo da pogledamo kako je izgledao Stounhendž krajem XIX veka, tačnije oko godine 1880., i da li se zaista nalazio gde i danas. Po slici...
 
 
 
Nušić, jedini naš pisac koji je čitao vest o sopstvenoj smrti
 
U jesen 1937. godine poznati srpski pisac, komediograf Branislav Nušić (1864-1938) ozbiljno se razboleo. Nušić je tada imao 75 godina, a bolovao je od jedne teške bolesti, koja je ranije već pokosila Jovana Skerlića, u 37. godini. Nušić je pristao, po savetu lekara, da se podvrgne operaciji, u nadi da će još živeti.
 
Beograd se živo interesovao za stanje piščevog zdravlja. Dnevni list “Pravda” pre svih drugih, tih dana objavio je nekrolog o smrti velikog pisca. Iznenađenje i bol za preminulim Nušićem bili su veliki. U drugim novinama o tome nije bilo pomena.Mnogo kasnije, književnik Milan Đoković, u ono vreme novinar “Pravde”, a lični prijatelj Nušićev, objaviće u svojoj knjizi “Onaj stari Beograd” kako je do toga došlo. Upravo je Đoković bio autor pomenutog nekrologa, a ideju za nju mu je dao Milan Grol, političar i upravnik Narodnog pozorišta, verujući da će to uveseliti obolelog Nušića, na sličan način kako je on druge uveseljavao. Branislav Nušić je bio jedan od retkih smrtnika, a jedini naš pisac, koji je u rukama držao novine sa vešću o sopstvenoj smrti.
 
 
 
Korida u Beogradu 1971. godine
 
Pre 49 godina u Beogradu je održana španska korida, Corrida de toros Belgrade. Na jesen 1971. godine, na stadionu Tašmajdan, održana je prava španska korida. Matador je bio Luis Migel Domingin, jedan od najboljih španskih matadora XX veka. Domingin je u dramatičnoj borbi, s povređenom rukom, ubio dva bika. U jednom trenutku Domingin se okliznuo, pa ga je bik dohvatio rogovima, ali, na sreću, i pored nekoliko pokušaja, nije uspeo da ga probode. Priča se da je kompletna publika u Beogradu navijala za bika, što matadori nikada ranije nisu doživeli. Pogledajte video prilog sa ovog događaja.
 
 
 
Najstariji rukopis sa srpskim muzičkim tekstom
 
Koji je najstariji datirani rukopis koji sadrži i srpske muzičke tekstove? Zbornik grčkog manastira Ivirona na Atosu, u Svetoj Gori (broj 544 iz 1431. godine) najstariji je do sada datirani rukopis koji sadrži i srpske muzičke tekstove.
 
Pisao ga je poznati svetogorski monah David. Na folijama signature 131p i 132v nalazi se Opelo sa dvojezičnim tekstom (grčki i crkvenoslovenski srpske redakcije). Autor muzike je J. Kukuzel (s kraja 14. veka). Na folijama signature 263p do 246v zabeležena je, samo na srpskoslovenskom, stihira “Divljaše se Irod” koja se peva na devetom času uoči praznika Hristovog rođenja. Rukopis je godine 1968. u manastiru Iviron otkrio A. Jakovljević.
 
 
 
Božić na kraljevskom dvoru godine 1940.
 
Božić na dvoru, deo Jugoslovenskog žurnala iz godine 1940. Jugoslovenski kralj Petar II, knez namesnik Pavle Karađorđević i kneginja Olga posmatraju vojnike koji donose badnjak. Kralj u vazduhoplovnoj uniformi pozdravlja se i razgovara sa oficirima badnjačarima, defile badnjačara ispred dvora. Knez Pavle i kneginja Olga odlaze iz dvora.
 
Iz naše arhive
 
 
 
Joshua Slocum (1844-1909) prvi čovek koji je na svom brodu “Spray” oplovio planetu jednom rukom, pomorac, avanturista i pisac. Spray je bio 36-stopa-9-inčni (11.20 m) manji brod, ili bolje reći čamac sa jedrima, jedan jarbol i dva jedra, koji je Džošua Slokum remontovao i na njemu oplovio svet, na prvom putovanju ove vrste ikada. 24. aprila 1895. zaplovio je...
 
 
Aknjige.com Blog
Antikvarneknjige.com
Internacionalnih brigada 35
Beograd, Srbija
mail@aknjige.com
Facebook
 
 
Ovaj email je poslat na adresu:
Ovaj email ste dobili jer ste se prijavili na našu email listu
 
 
Sent by
SendinBlue
 
 
© 2020 Antikvarneknjige.com