Orgel Festival Holland
 
Nieuwsbrief OFH juni 2020
Corona en het Orgel Festival Holland in 2021:
we gaan door als gepland
 
Het is het eind van een zonnige zaterdagmiddag en de Grote Kerk in Alkmaar is dicht voor het publiek, al wekenlang vanwege het coronavirus. Piepend en knarsend sluiten langzaam de grote luiken van het Van Hagerbeer-Schnitgerorgel en wordt beetje bij beetje de indrukwekkende voorstelling op de buitenkant zichtbaar van de intocht van Koning Saul en David.
Frank van Wijk en Pieter van Dijk, allebei lid van de artistieke commissie van het Orgel Festival Holland, trekken geconcentreerd aan de touwen, die de luiken in beweging brengen. Ze hebben de afgelopen uren filmopnamen gemaakt voor een concert van ECHO (European Cities of Historical Organs), een onlineversie die later – op zaterdag 6 juni om 19:00 uur – is uitgezonden [https://www.youtube.com/watch?v=5T103Nw-0-k&t=20s]. Als de luiken helemaal dicht zijn, is de theatrale voorstelling van de Alkmaarse schilder Cesar van Everdingen in zijn volle omvang te zien. Maar hoe magnifiek en triomfantelijk deze intocht ook is afgebeeld, volgens het bijbelse verhaal is dit tevens het begin van de twijfel tussen Saul en David.
 
En lichte twijfel ontstond de afgelopen weken ook bij de organisatie van het Orgel Festival Holland. Want wat gaat deze coronapandemie betekenen voor ons festival in 2021 nu vele andere noodgedwongen hun gecancelde evenementen van dit jaar naar volgend jaar verplaatsen? Waar bij ons geen twijfel over is, is het programma van het komende festival, dat weer overtuigend wordt ingevuld door boeiende veelzijdige musici en concerten met een grote diversiteit aan muziek. Het is dit programma met onverwachte, creatieve invalshoeken en de bijzondere orgels en locaties waarmee het festival zich als altijd onderscheidt. En natuurlijk de 400ste sterfdag van de componist Jan Pietersz. Sweelinck, wiens muziek zeker zal klinken.
 
Daarom gaat na een zorgvuldige afweging het Orgel Festival Holland 2021 door zoals gepland. Van 18 tot en met 25 juni zal de Grote Kerk weer bruisen met muziek, de Internationale Orgelacademie en het Internationale Schnitger Orgelconcours, als vanouds het strijdtoneel voor jong talent.
 
De luiken zullen dan uitnodigend openzwaaien, de twijfel verdwijnen, ruimtelijke oplossingen gevonden, de muziek kan beginnen.
 
Blijf ons volgen op:
en
 
Het programma: een tipje van de sluier
 
De muziek, de concerten
 
Het raamwerk van het Orgel Festival Holland in 2021 staat. De data van het concours, de academie en de concerten zijn vastgelegd.
Zo wordt het openingsconcert gegeven door het ensemble Le Nuove Musiche onder leiding van Krijn Koetsveld. Ook hier weer een verbinding met het Nationaal Instrumentenfonds: het Monteverdi-orgel dat speciaal voor het uitvoeren van de muziek van Monteverdi is gemaakt en vorig jaar gereedgekomen en gepresenteerd, komt dan ook naar Alkmaar.
Later in de week treedt een het Harvestehuder Kamerkoor uit Hamburg op en ook de succesvolle formule van het cross-overconcert wordt voortgezet. Naast de orgelconcerten zal ook het intieme klavecimbelconcert door Menno van Delft niet ontbreken. De afsluiting van het festival is weer de spannende finale van het concours.
 
Voor een gedetailleerde opgave van de muzikale inhoud is het nog wat vroeg. Maar dat werken van Claudio Monteverdi, Jan Pietersz. Sweelinck en Johann Sebastian Bach zullen klinken, is zeker.
 
Kijk op de website voor een overzicht.
 
Een nieuwe voorzitter
 
De organisatie van het Orgel Festival Holland is klein, stabiel, daadkrachtig en vooral flexibel. Al decennialang wordt zo elke twee jaar een uniek orgelfestival tot stand gebracht. Het festival heeft inmiddels een indrukwekkend netwerk van internationale musici opgebouwd, die hebben meegewerkt als jurylid, concours- of academiedeelnemer en concertgever. Toch blijft het ook een echt Alkmaars festival doordat de voorzitters van het bestuur zich elke keer weer verbonden voelden met de stad. Opnieuw is de nieuwe voorzitter een – inmiddels geworden – echte Alkmaarder: Paul Wyers. Paul woont al vele jaren in Alkmaar, heeft een brede muzikale belangstelling en heeft het fenomeen orgel daar onlangs nieuwsgierig en met plezier aan toegevoegd. Zijn professionele bestaan is de wereld van de geofysische wetenschappen, maar ook ervaring met stevige organisatorische verantwoordelijkheden zijn hem niet vreemd. Het OFH kan onder zijn leiding het komende festival met vertrouwen tegemoetzien.
 
Een voorproefje op zaterdag 26 september 2020
 
Het concert van Barokensemble Fantasticus en Pieter van Dijk
 
Het orgel wordt wel de koningin van de muziekinstrumenten genoemd, niet alleen vanwege de omvang van sommige exemplaren maar vooral vanwege de vele verschillende klankkleuren die het de musicus biedt. Daarom moet een organist vooral een musicus zijn, die, om het ‘instrumentarium’ van zijn orgel te begrijpen en creatief te gebruiken, samenwerking zoekt met spelers van andere instrumenten. Het OFH stimuleert deze mogelijkheden.
In samenwerking met het Nationaal Muziekinstrumentenfonds wordt op zaterdag 26 september 2020 om 16:30 uur in de serie ‘Rondom Bach’ een bijzonder concert gepresenteerd.
Het ensemble Fantasticus met Rie Kimura, barokviool, Robert Smith, viola da gamba en barokcello en Kathryn Cok, klavecimbel speelt dan een programma met kamermuziek waarop Pieter van Dijk met de beide orgels naadloos kan aansluiten. Vooral de Viool de Gamba van Frans Caspar Schnitger uit 1725 van het grote orgel is een prachtige imitatie van de echte Viola da Gamba.
Maar dan de barokviool, met zijn lage snaarspanning en soepele toonaanzet ligt de klank nog dicht tegen die van de gamba aan. De barokviool klinkt echter uitbundiger en als Rie Kimura speelt, gaat hij daarbij ook helemaal stralen.
Niet alleen de instrumenten vullen elkaar goed aan, ook de intieme setting van dit concert past ongewild wonderwel bij de beperkingen die het coronavirus ons voorlopig oplegt. Kom zelf ervaren hoe een grote kerk ook ruimte biedt voor het intieme, het kleine, de nuance.
 
De cello uit 2004 van Guust François (naar voorbeeld van Francesco Ruggeri, ca 1628-1698) die Robert Smith bespeelt, is uitgeleend door het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.
 
Het programma wordt nog bekend gemaakt. Volg ons op orgelfestivalholland.nl en alkmaarorgelstad.nl.
 
Beluister hier het ensemble Fantasticus met een sonate van Buxtehude: https://youtu.be/XALchrHwA0g
 
De juryleden van het komende festival
 
Benoît Mernier (B); Michel Bouvard (F); Martin Schmeding (D); Johannes Strobl (CH); Menno van Delft (NL)
 
Het zijn geen eenvoudige onderwerpen die Frank Wedekind in zijn toneelstukken aan de orde stelt. Deze Duitse schrijver en acteur, geboren in Hannover in 1864 en overleden in München in 1918, worstelde net als vele andere kunstenaars met het toenemende keurslijf van allerlei maatschappelijke ontwikkelingen eind negentiende en begin twintigste eeuw. Hij was vooral wars van de kleinburgerlijke moraal en schijnheiligheid van zijn tijd. In zijn toneelstuk Frühlings Erwachen (1891) schuwt hij onderwerpen als verkrachting, abortus, depressie en zelfmoord niet. Componist Benoît Mernier, jurylid bij ons komende festival, baseerde zijn eerste gelijknamige opera op dit toneelstuk. Hij componeerde het in 2007 in opdracht van het Koninklijke Theater De Munt in Brussel, waar het ook in première ging. Benoît Mernier is naast componist ook organist. En eigenlijk is dat het bijzondere van deze juryleden, dat ze pas in de laatste plaats organist zijn, maar in de eerste plaats eigenzinnige musici.
Het Nederlandse jurylid Menno van Delft heeft zijn sporen verdiend als klavecimbel- en clavichordspeler. Vooral voor het clavichord is hij een echte wegbereider en heeft dit subtiele instrument wereldfaam bezorgd. Hij is een veelgevraagd docent en hij geeft lezingen over uitvoeringspraktijk, klaviertechniek, stemmen en stemmingen. Soms speelt hij ook orgel. Johannes Strobl uit Muri neemt een bijzonder instrument mee naar Alkmaar: de zwarte cornet. Dit instrument – ook wel een zink genoemd – heeft de bijnaam zwart omdat hij omwonden is met zwart leer.
Johannes Strobl presenteert zich hier als ensemblespeler op het Van Covelensorgel. Met zijn twee collega’s van het ensemble Les Cornets Noir zal een bijzonder programma te horen zijn. Als kerkmusicus van de Klosterkirche Muri in Aargau manifesteert hij zich vooral als dirigent.
Martin Schmeding is een van de eersten die de werken van Robert Schumann voor pedaalvleugel heeft opgenomen. De pedaalvleugel heeft een ‘orgel’pedaal waarmee ook snaren tot klinken gebracht kunnen worden. Op alle plekken waar Martin tot nu toe heeft gewerkt, maakte hij zich vooral sterk voor het muziekonderwijs. Als docent en organisator werkte hij voor verschillende koren en muziekinstellingen. Hij is nu orgeldocent in Leipzig en leidt daar ook de orgelacademie.
Met Michel Bouvard heeft de jury een van de meest ervaren orgeldocenten uit Frankrijk in huis. Als beschermheer en organist verbonden aan belangrijke orgels in Toulouse, Parijs en Versailles, neemt hij een belangrijke plaats in in het Franse orgelgebeuren. Tredend in de voetsporen van grootheden als André Isoir, Francis Chapelet en Jean Boyer is Bouvard met recht een zwaargewicht te noemen.
 
De juryleden zijn allemaal muzikale persoonlijkheden met opvallende carrières. Ze zijn als luisteraar, jurylid, musicus en docent de kern van het festival. Deze samenstelling belooft het nodige spektakel, waarin gedurfde en soms moeilijke keuzes niet geschuwd worden. Het festival als theater. Cesar van Everdingen, de schilder van het tafereel op de orgelluiken, had dat toen al begrepen.
 
Voor meer informatie over de juryleden: orgelfestivalholland.nl
 
 
Facebook
Flickr
YouTube
 
 
This email was sent to
You received this email because you are registered with Orgel Festival Holland
 
 
Sent by
SendinBlue
 
 
© 2020 Orgel Festival Holland