De Nederlandsche Bank wil contant geld vervangen.
 
Ons Geld EU
 
 
De Nederlandsche Bank wil contant geld vervangen
 
Burgerinitiatief Ons Geld wordt vervolgd. Onlangs mengde De Nederlandsche Bank (DNB) zich in het debat. Zij wil een alternatief ontwikkelen voor contant geld.
 
 
 
Het debat over ons geldstelsel is nu zes jaar oud. De consensus is dat er een veilig alternatief moet komen voor de bankrekening. Dat dwingt banken om zich verantwoorder te gaan gedragen. DNB wil daar echter niet aan. In plaats daarvan wil ze een alternatief ontwikkelen voor contant geld.
 
Daarmee komt DNB de banken tegemoet. Die zien contant geld graag verdwijnen. Dat verlaagt hun kosten en vergroot hun marktmacht. Het wordt dan makkelijker voor banken om spaarders met negatieve rente te belasten.
 
Contant geld moet blijven!
Wij vinden dat contant geld juist moet blijven. Het biedt privacy en bescherming tegen cyberaanvallen en stroomuitval. Met contant geld is het geldstelsel bovendien beter te besturen; zonder schuldgroei en inflatie. Als centrale banken zouden werken op basis van contant geld zou het financiële stelsel niet zo gammel zijn. Ook zou de schade door de Corona-crisis dan minder groot zijn. Daar hebben wij DNB onlangs nog op gewezen.
 
De plannen van DNB en onze kijk daarop vindt u hier.
 
 
 
Veilig alternatief
Centrale banken zorgen dat commerciële banken ons geldstelsel kunnen exploiteren. Dat leidt tot onhoudbare schulden. Met gesubsidieerde kredieten en steunaankopen houden centrale banken dit stelsel overeind. Er komt echter een moment waarop dat niet meer lukt. Dan gaan centrale banken samen met hun geldstelsel ten onder. Het is dan ook belangrijk dat er een veilige bewaarplaats komt voor giraal geld.
 
De Tweede Kamer vond in 2016 al dat deze veilige bewaarplaats er moest komen. Tot dusver is dat door DNB en de Minister van Financiën getraineerd. Daarom heeft SP Kamerlid Mahir Alkaya zelf maar het initiatief genomen voor oprichting van de Nationale Betaal- en Spaarbank. Dit moet de plek worden waar Nederlanders hun geld veilig kunnen bewaren. Op 24 juni gaat de Tweede Kamer er weer over praten.  
 
 
 
Samenwerking met STRO
Het politieke proces gaat echter te traag. Wij kunnen daar niet op blijven wachten. Daarom zijn wij in gesprek met STRO, specialist in dienstbaar geld. STRO bouwt aan een coöperatief geldstelsel op basis van een eigen munt. Samen met Ons Geld wil ze dat nu langs de toezichthouders loodsen. Wat dit plan inhoudt en waarom dat past bij onze doelstelling leest u hier.
 
Binnen dit coöperatieve geldstelsel wordt ook krediet verleend, zij het zonder rente. Dat voorkomt uitbuiting en ophoping van vermogen. Dit stelsel is geïnspireerd op de Sardex, een lokale munt die op Sardinië heeft bewezen de economie overeind te kunnen houden.
 
Help ons
Voor dit project hebben wij uw steun nodig. Voor nu een gulle gift. En later de mogelijkheid om mee te doen met een maatschappelijk verantwoorde munt.
 
Vorige nieuwsbrieven
De verzending van onze nieuwsbrief hapert. Met name hotmail en gmail sturen hem vaak niet meer door. Wij proberen dit te verhelpen maar hebben de oorzaak nog niet boven water. De vorige nieuwsbrieven zijn hier te vinden:
 
 
Café Weltschmerz
Onlangs waren we weer te gast bij café Weltschmerz.
 
 
Klaas van Egmond
Klaas van Egmond gaf zijn visie in Het Financiele Dagblad. Hij vindt dat de overheid de geldpers weer in eigen hand moet nemen. Dat zijn wij roerend met hem eens.  
 
 
Wilt u uw e-mailadres wijzigen?
 
Dat kan. Via de link onderaan de nieuwsbrief kunt u uw huidige e-mailadres uitschrijven. Via onze homepage onsgeld.eu kunt u zich vervolgens weer aanmelden met uw nieuwe e-mailadres. Dank voor uw medewerking!
 
 
Stichting Ons Geld
p/a Boslaan 13
6371 CN Landgraaf
contact@onsgeld.eu
Facebook
Twitter
YouTube
 
 
Deze mail is verzonden aan
U ontvangt deze email omdat u zich heeft aangemeld bij Ons Geld of getekend heeft voor het Burgerinitiatief Ons Geld. Via onderstaande link kunt u zich uitschrijven.
 
 
 
© 2020 Ons Geld EU